... and the pursuit of happiness

We duiken vandaag een beetje in de geschiedenis van dit land. Het landgoed Monticello bij Charlottesville is het thuis van de derde president van Amerika en schrijver van de onafhankelijkheidsverklaring: Thomas Jefferson, het was een bijzondere en veelzijdige man.... En hij had een schitterend huis met een nog mooier uitzicht.
Bas is er nog niet helemaal uit of het nu echt een fijne vent is, want ondanks dat hij tegen de slavernij was, had hij ze zelf ook op zijn plantage. Ik vergoeilijk het een beetje.... "Hij was vast heel goed voor z'n slaven" en maar in die tijd was dat nu eenmaal zo..." Maar als ik zonet op Facebook kijk zie zomaar een een tekst van een zwarte man uit New York. En dan realiseer ik me hoe diep de slavernij z'n sporen achter heeft gelaten. Het was niet ok en ook toen al fout. 
's Avonds duiken we het internet op.... hoe zat dat nou precies....  En zo leren Bas en ik over de geschiedenis van dit bijzondere land. De eerste teksten van Jefferson gingen verder en hadden een einde kunnen maken aan de slavenij, maar in de onderhandelingen zijn de passages gesneuveld. en ondanks Jeffersons tekst over vrijheid en gelijkheid  in de onafhankelijkheidsverklaring van 1776, duurt het nog bijna een eeuw voordat Lincolns wet voor de afschaffing van de slavernij van kracht is.

Maar nog even terug naar onze dag en het mooie huis op de berg. Het landgoed is groot, met de tuinen, de moestuin en de begraafplaats is het zo weer drie uur in de middag. Trots op onze koters die zich tijdens de tour van 45 minuten door het huis prima gedragen.
Snel een hapje eten in een grappige taverne en dan willen we graag nog naar de oude binnenstad van Charlottesville. De hoofdstraat is on-Amerikaans, het is alleen toegankelijk voor voetgangers, er staan mooie hoge bomen en er zijn bijna geen ketens, maar wel veel leuke restaurantjes en kleine winkels. Kortom ook Virginia is een mooie staat, jammergenoeg geen tijd meer voor de wineries die we onderweg zien. zou t wat zijn.... wijn uit Virginia? 
Op weg naar onze cabin in het bos rijden we langs een mooie quiltwinkel, en nog even langs de buurtsuper voor een snelle avond snack en dan is dag 3 van onze vakantie alweer voorbij.  

Reacties

Populaire posts