Bezoek aan de grot

Donderdag 20 juli is de dag van ons grottenbezoek. Het stikt hier van de grotten. Maar we kiezen voor eentje dichtbij. Het is nog geen 10 minuten rijden en het staat op de Unesco lijst van wereld erfgoederen. Een grot met prehistorische tekeningen. Op de site lees ik dat je toegangskaarten moet reserveren. Dat doen we dan maar een dag ervoor bij de lokale Office de Tourisme. 
Onze rondleiding is om 12.10. We melden ons rond elf uur en wandelen over het mooi aangelegde terrein naar de ingang van de grot. Waar we prompt moeten wachten tot onze groep van 12.10 aan de beurt is. Bas leest nog eens goed de informatie op de plattegrond. We gaan zo replica's bekijken... Huh? De echte grot ligt iets verderop, ergens in de Gorge d'Ardèche. Deze is pas in '94 ontdekt en de tekeningen zijn zo uniek en zo kwetsbaar dat ze in deze grot zijn na gemaakt. En dat staat nu dus op de Unesco lijst?! Verderop lezen we dat geen foto's mogen maken.. maar t zijn toch replica's vragen onze kinderen bij de hand. Tja, daar weten we even geen antwoord op. Wel lezen we dat je het fotomateriaal van de website gratis mag downloaden. Enfin, voordat we beginnen hebben we al aardig wat pret en verbazing achter de rug. De grot zelf is schitterend!! En de tekeningen... die zijn meer dan indrukwekkend. De afbeeldingen van buffalo's doen mij denken aan de stieren van Picasso, maar dit is dan wel 35.000 jaar geleden met houtskool gemaakt. 
Na afloop in het museum lezen en zien we meer over de prehistorie maar ook hoe ze minutieus de HELE grot hebben nagebouwd. Niet alleen de tekeningen maar ook de nissen, holtes, stalag-mieten en -tieten. Erg indrukwekkend en bijzonder mooi gedaan. Maar toch ook een beetje gek dat het allemaal door de mens is aangelegd. 
Ook Suze en Wiebe zijn onder de indruk. Suze probeert alles te begrijpen en dat lukt ondanks de Nederlandse audio toch niet helemaal. Te veel moeilijke woorden. Aurignatieurs bijvoorbeeld. Dat is de bevolkingsgroep die de tekeningen maakten. Ze komen na de Neanderthalers. Wiebe laat alles over zich heen komen en Aafke, huppelt met een plattegrond rond en wijst ons op haar manier de weg. Suze en Wiebe roepen dat hun volgende spreekbeurt over de prehistorie gaat. Ik ben benieuwd. 
Bij het avondeten wiebelt Aafkes tweede ondertand er ook uit. Zo nu is het even wel genoeg. We hopen dat de rest blijft vast zitten. 
Lachen op commando is niet Aafkes sterkste punt. Zo blijkt ook maar weer eens uit de bovenstaande foto. 

Reacties

Populaire posts